Belysningen påverkar produktiviteten på arbetsplatsen

Det finns många faktorer som påverkar hur produktiva vi är på jobbet, men belysning är en viktig del som inte alltid får lika stor uppmärksamhet som andra lösningar. Men forskning har visat att intensiteten och den typ av ljus som vi lever med under arbetsdagen kan ha en stor inverkan på vår hälsa, glädje och produktivitet. Belysning kan användas på flera olika sätt för att förbättra produktiviteten, både på hemmakontoret och på större arbetsplatser.

Naturligt ljus är ett lyft för produktiviteten

Det är ingen hemlighet att naturligt ljus är ett lyft för produktiviteten på arbetsplatser. Genom åren har designers hittat fler och fler innovativa sätt att låta naturligt ljus flöda genom arbetsplatsen. Men det är trots det mycket svårt och dyrt att se till att varje skrivbord eller arbetsområde har tillgång till naturligt ljus i en byggnad. Tyvärr innebär även vintern att nästan alla måste jobba i artificiellt ljus under många timmar, även om man har tur nog att vara placerad intill ett fönster.

Men genom att förstå vilken effekt olika ljuskällor kan ha på vårt humör och produktivitet är det lätt att kopiera de fördelar som naturligt ljus har. Hos lampbutiker som till exempel Ljusbutik finns det många lampor som ger varierande typer av sken, i olika riktningar och med olika temperaturer. Genom att välja ut rätt typ av lampor och placera dem på ett effektivt sätt kan produktiviteten öka i takt med stämningen.

Rätt färgtemperatur är a och o

Färgtemperaturen är en avgörande faktor som påverkar hur vi reagerar på olika ljuskällor. Färgtemperaturen mäts i grader av Kelvin (K). Kelvin-temperaturerna för artificiell belysning faller vanligtvis någonstans mellan 2 000 K och 6 500 K.

Du är förmodligen bekant med termerna ”varm” och ”kall” när de används för att beskriva nyansen eller färgtemperaturen hos en ljuskälla. Förvirrande nog kallas de högre färgtemperaturerna som ”svala” eller ”kalla” – medan de lägre temperaturerna kallas ”varma” i tonen. Det hjälper att tänka på en metallbit som värms upp – den blir först och främst röd, sedan orange, sedan vit och slutligen en blåvit färg när den är som varmast.

Belysning som har högre temperatur brukar förbättra produktiviteten på arbetsplatsen och kan till och med motverka effekterna av vinterdepressioner. En studie från Greenwich universitet fann att personer som arbetade under glödlampor med blått sken rapporterade att de kände sig gladare, piggare och hade mindre ansträngda ögon. Blått sken är därför alltid en bra idé om du vill att dina anställda eller du själv ska arbeta bekvämt.

Starkt ljus på morgonen, avkopplande ljus senare

Det är en bra idé att ha stark belysning på morgonen och lite mer dämpad belysning ju längre fram på dagen det är. Starkare ljus ger mer energi och det kan därför vara bättre att ha starka lampor klockan nio på morgonen där man ska ta itu med dagens arbetsuppgifter. När det sedan blir eftermiddag kan belysningen dämpas för att följa solens naturliga rytm. Samma sak gäller i mötesrum – om du vill att deltagarna ska vara avslappnade är det bra med dämpad belysning, men om du vill att energin ska flöda höjer du ljusstyrkan.