Press ESC to close

Utnyttja hela ditt hus

Vare sig du bor i lägenhet eller hus har du flera möjligheter för vad du ska göra med det. Speciellt när du köper din bostad, då är det värt att lägga ner lite extra resurser för att göra den speciell. Det kan ta tid om du har en begränsad budget. Du kan dock planera och tänka igenom hur du vill ha det, för att sedan sakta men säkert jobba dig fram mot målet. En tanke kan vara att utnyttja hela ditt hus, även de delar som inte är så inbjudande till att börja med.

Men vad du alltid ska vara noga med är inneklimatet. Du bör göra allt du kan för att skapa en sund miljö i hemmet. Fri från fukt och framför allt utan faran för mögel. Det är viktigt att ha uppsikt över hur huset mår, och du kan göra mycket för att hindra problemen från att uppstå. Ta hjälp av experterna så att du verkligen kan dra nytta av din bostad fullt ut.

Torrt och trivsamt året runt

Till att börja med bör du tänka efter var problemen kan tänkas uppstå. Källare och vind är vanliga ställen för fukt och annat obehagligt. Men det måste inte vara så. Du kan få hjälp att sätta upp ett system för ventilering. Goda råd om hur du ska göra för att undvika den så otrevliga fukten. Håll ett öga på din vind.

För just fukt kan ställa med oreda. Bland annat kan den förstöra materialen i väggar och tak. Det räcker med en liten spricka på fasaden för att du ska få in fukt. Eller så kan det vara att luften inte är tillräckligt ventilerad, speciellt vanligt på vinden. Ta dig tid med underhåll och håll alla utrymmen under uppsikt. Avfuktningsteknik kan sina saker.

Dags för en renovering

När du hittar ditt drömhem är det ofta dags för en uppdatering. Du vill ju att det ska bli ditt personliga hem, med allt vad det innebär. Om det är läge för en renovering kan du få det precis som du vill med en gång. Annars kan du förbättra det som redan finns och göra det hela lite mer intimt. Tänk stort och dra dig inte för att verkligen göra allt det där som du har lust med. Expressen skriver om paret som förvandlade sin kallvind till en oas.

De såg en möjlighet redan innan det var färdigt. Det är alltid lättare om du har bra personer till hjälp. En firma som specialiserar sig på innemiljö och ventilering. Snickare och andra hantverkare som gör ett gott dagsverk. En byggherre som förstår vad du vill ha och respekterar dina åsikter. Och specialister som talar om vad som behövs för att ditt hem ska vara sunt och säkert. SVT berättar om hur du skapar en fuktspärr på vinden.

Det allra bästa huset

Alla har sina egna drömmar och det hem du vill ha är inte det samma som någon annans. Det är just det som är så härligt när du skaffar eget, du kan göra vad du vill. Inom de gränser som staten sätter upp, det är inte alltid du kan måla huset eller göra tillbyggnader som du vill. Men det gör ingenting, för inuti är det ditt. Om du vill ha en orange vägg så kan du ha det. Eller vita om du föredrar det.

Det är roligt att planera och fixa upp sitt hem. Speciellt om du tar dig tid att göra sådant som inte är lika roligt, men väldigt viktigt. Som uppvärmning, ventilering och fuktspärrar. Det är något du alltid kommer att vara tacksam för, eftersom det håller både hemmet och familjen i god hälsa.