Press ESC to close

Tandvård jämställs med sjukvården

Det är brist på tandläkare i Sverige. Samtidigt så har folk bättre tänder än någonsin förr. Många behåller sin egen uppsättning tänder långt in på ålderdomen. Vilket inte var lika vanligt för bara några årtionden sedan. Det lägger ytterligare press på tandvården att tillhandahålla kvalificerad hjälp för alla. 

Dina tänder är viktiga. Vare sig du har dina egna eller använder protes så spelar munnen och allt som har att göra med den en stor del i ditt dagliga liv. Du känner dig snygg och mer benägen att le’ när tänderna är okej. För att inte tala om hur viktiga de är för att kunna äta ordentligt. 

Dags för ett tandläkarbesök?

Det bästa är om du går på regelbundna kontroller.  I alla fall en gång om året, beroende på hur sunda dina tänder är. Men många drar sig för det där besöket. De skjuter upp det och försöker komma undan. Vilket inte är en så bra strategi. För tänderna slits varje dag. Du använder dem så pass mycket att de måste ses över med jämna mellanrum. Det minskar också risken för att du ska få allvarliga problem. 

Ett smart sätt att förhindra att du undviker tandläkaren är genom att hitta en som är bra. Inte bara skicklig och väl utbildad. Men också vänliga och tillmötesgående. För då slipper du vara ängslig eller rentav rädd, vilket ofta är orsaken till att många inte vill gå på kontroll. Men om du möts av ett leende redan i receptionen så hjälper det dig att slappna av. Det är inte farligt att kontrollera sina tänder. Du behöver inte vara orolig eller tveksam. Känn dig trygg med din tandläkare i Bromma.

Allt för få tandläkare

I de flesta regioner runt om i landet är det brist på tandläkare. Det innebär att köerna blir långa och du inte alltid får hjälp när du som bäst behöver den. Akutfall är en sak, men även mindre obehag måste tas om hand inom en rimlig tid. Samtidigt så är det fullt med tandläkare i Sverige som inte har tillstånd att jobba. 

Det finns ganska många tandläkare från andra länder som skulle vilja jobba i Sverige. För att de ska kunna göra det måste de gå en vidareutbildning, för att komplettera vad de gjort på annat håll. Det är en relativt kort utbildning, den tar bara ett år. Men en del har sökt i flera år utan att komma in. Brist på plats för utländska tandläkare som vill vidareutbilda sig. 

Problemet är att det inte finns tillräckligt med lärare. Det verkar som att många har gått i pension och deras platser inte fyllts upp. Eller så är det inte så många som vill jobba med undervisning. Så det har hänt att av hundratals sökande har bara 20 stycken fått plats. En ganska tråkig situation med tanke på hur väl dessa tandläkare behövs. Vissa har redan praktiserat i flera år och är mycket erfarna. Det enda de behöver är en svensk licens att få jobba med sitt yrke även här i landet. 

Måste tandvården vara så dyr?

Det verkar finnas brist både på tandläkare och pengar i Sverige. Tandvården faller inte under högkostnadsskyddet, utan du får betala en stor del av den själv. Det gör att folk drar sig för att söka hjälp. Speciellt de äldre som har stora behov av kontroller och åtgärder. Men om de inte har en hög pension brukar de inte prioritera tandvården. 

Egentligen är det inte bara de äldre som undviker den dyra tandvården. Undersökningar visar att vuxna i alla åldrar inte prioriterar sin munhälsa. Tyvärr är det lite som att sticka huvudet i sanden. För om du inte håller efter tänderna regelbundet så är det lätt hänt att du får större problem. Frågan är därför om tandvården verkligen behöver vara så dyr att folk inte följer upp sin hälsa. Debatt i Aftonbladet om att jämställa tandvården. 

Det är klart att pengarna måste komma från något annat håll. Om du jämställer sjukvården och tandvården måste staten dra in på något annat. Resurserna är begränsade, det enda som förändras är hur de fördelas. Hittills har det inte verkat vara läge för några större förändringar, men många hoppas på likställd tandvård för alla. 

Varför gå till tandläkaren?

Det finns flera anledningar till att gå till tandläkaren. Grundläggande är att du kontrollerar att allting är som det ska. Kanske gör rent tänderna och tar bort tandsten. En röntgen eller två för att se riktigt ordentligt. Laga hål är en annan viktig del av ditt tandläkarbesök. Ett litet hål är lätt att ta hand om, så se till att ta itu med det så fort som möjligt. 

Sedan kan det finnas annat som måste göras i din mun. Många behöver en tandjustering. Inte bara för att de tycker raka tänder är snyggare, utan framför allt för att du mår bättre när tänderna står på rätt plats. Huvudvärk och andra mindre uppenbara åkommor kan ha sina rötter i skeva tänder. Det är bland annat därför du ska låta tandläkaren kontrollera allting. Berätta också om du har vissa problem, för de känner igen symptomen. 

Tandvård och sjukvård för alla

Sverige är ett bra land på många sätt och vis. Både tand-och sjukvård är relativt lätt att nå fram till. Det är klart att många skulle vilja att tandvården också föll under högkostnadsskyddet. Troligtvis skulle många fler då ta hand om sina tänder på ett helt annat sätt. Men även nu är det ganska bra. 

Det viktiga är att hitta en tandläkare som du trivs med. Någon som har en gedigen utbildning, vare sig det är utomlands eller här i landet. Framför allt ska hen vara snäll och ta hand om hela personen. En duktig läkare inser att det inte bara är kroppen som behöver undersökas och åtgärdas. Genom att vara lugn, respektfull och trevlig kan tandläkaren få patienterna att slappna av. 

Alla behöver ta hand som sin hälsa. Inklusive allt du har i munnen. Så tveka inte att gå på kontroll utan satsa på sunda tänder, och ett leende som är inbjudande.