Utbildning – Kunskap och historia

Det är många i vårt svenska samhälle som pratar om hur det gått utför med utbildning och att kunskapen hos de yngre är mycket sämre än den var förr. Tyvärr så måste det också efter en tid av bara 46 år i livet hålla med om detta. När du ser tillbaka på den utbildning som du fick och vad det fanns för kunskaper i bagaget när din utbildning var färdig, så blir du säkert smått förvånad av att många som kommer ut idag från skolorna inte ens har hälften av de kunskaper du själv hade gällande historia, matematik, samhällskunskap samt det talade och skrivna svenska språket och fortfarande har.

Som ett exempel frågads en yngre kille härom dagen på 19 år om dennes kontonummer då en person skulle göra en betalning till detta. Det första han fick skickat till sig via Skype var dennes kortnummer. Det trodde personen i fråga var samma som kontonummer, vilket får många att börja tänka. Efter det tar det cirka 30 minuter innan pojken förstår vad det är det frågas om. Då vet han dock inte var han ska finna det. Någon får då slutligen säga att det är det första som står framför ögonen när han loggar in på sin Internetbank. Så illa kan det tydligen vara.

Är det då så att eleverna inte längre vill lära sig något, eller är det så att de lärare som idag utövar sitt yrke inte alls känner någon stolthet och ansvar för detta? Tyvärr är det en fråga som vi nog aldrig kommer att få ett svar på. Kanske är det bra då det förmodligen skulle ha orsakat samma raseri och storm som det kan bli när ett ynka litet tv-program visar fel bilder. Hur som helst var det bättre förr? Eller var det så att det egentligen var ännu värre om vi går tillbaka i historien?

Utbildning och kunskaper inom svenska historia

Om nu en del inte ens kan sitt eget kontonummer, hur kommer det då att vara med den svenska historien. Om någon skulle säga 6:e November 1632, är det då någon av de under 24 år som vet att detta innebär historian rörande det trettioåriga kriget och den dag som den svenske kungen Gustaf II Adolf dog vid Slaget i Lützen. Vi vill inte tro att kunskaperna är så dåliga, men tyvärr talar många lysande fakta för det. Nu är det inte bara så att alla måste känna till detta, utan det gäller att kunna stora delar av vår svenska historia, och detta kan du bara få genom att verkligen intressera dig och behålla all den information du får istället för att tillbringa hela dagarna med att läsa Facebook eller Twittra.

När du verkligen är den som vill lära dig den svenska historien och du inte heller får den information du önskar om detta med skolans hjälp och de lektioner du får där, kommer du att kunna finna detta på många olika platser. Som ung och vetgirig är du säkert vän melearn-977543_960_720d datorn och Internet. Här kommer du faktiskt att finna det största arkivet i världen för din kunskapstörst. Det finns också många olika typer av historia och här kan det då handla om att du vill veta de stora händelserna under loppet av hela den svenska historien, eller så vill du veta delar av den rörande specifika städer och personer.

Kommer den svenska skolans grundutbildning att bli bättre

När vi nu ser tillbaka på den svenska skolans utbildning så tycker vi som har något att jämföra med att den var bättre förr. De som idag går i skolan har inget att jämföra med, så de får helt enkelt nöja sig med det de får med sig ut i livet. Hur kommer det nu att bli i fortsättningen rörande essentiella kunskaper om vårt samhälle nu och då? Kommer det att komma tillbaka en bättre tid och en högre kvalitet på våra skolors utbildningar, eller kommer det att gå utför med en ren förskräcklig fart?

Detta finns det ingen som kan svara på och vi får helt enkelt bida vår tid, vänta och se vad som händer och sker. Kanske kommer det om ett decennium ut en helt ny generation där kunskapen om vårt intressanta historiska kulturarv helt har raderats ut för att få plats med allt gällande minnen, sd-kort och digitala konster att hantera den virtuella verklighet som vi redan lever i.