Stöd och hjälp under graviditeten

1741-1

Även om det är helt naturligt så kan det vara skrämmande att bli med barn. Du kanske längtat och gjort allt du kan för att bli gravid. Men när du väl står där med stickan i handen så kan det vara blandade känslor. Glädje för att familjen ska utökas. Men samtidigt en del farhågor. Kommer det att göra ont? Hur ska jag klara av allting när magen växer? Alla dessa känslor är helt naturliga, många känner av dem även om det inte är första barnet. 

För en graviditet och förlossning är inte en liten promenad i parken. Det är något stort, ett mirakel som sker inuti din kropp. Därför kan det vara skönt att få lite hjälp och stöd när du väntar barn. Någon som du kan prata med eller som kan ge dig goda råd. En extra skuldra att luta dig mot vid behov. En person som vet vad du går igenom just nu. 

En kvinna som hjälper

Den bokstavliga översättningen av doula är egentligen tjänarinna, men har idag tagit på en vidare betydelse. Nu för tiden så brukar det handla om en kvinna som hjälper dig under graviditeten, och även förlossningen om du vill det. Precis det som många behöver, nämligen någon som känner till hur det är att vänta barn. Som också kan lite om allting runt omkring samt hur du förbereder dig för den stora dagen. Att jobba som professionell doula kan vara tillfredsställande. 

Det är alltså inte fråga om en sjuksköterska eller professionell personal. Alla medicinska beslut måste du fatta själv och doulan har ingenting med det att göra. Däremot så upplever ett stort antal kvinnor hur de kan få ett mentalt och praktiskt stöd av att ha en annan kvinna med i bilden. Doulan är dock inte alltid bara där för mamman, utan för paret som väntar barn. Det är så många saker som händer och sker att du blir helt snurrig ibland. Då kan det vara skönt med en person som inte är känslomässigt involverad på samma sätt i graviditeten. En kvinna som har både kunskap och erfarenhet av det hela. Gedigen utbildning med FuR profylaxkurs Göteborg

1741-2

Ett stöd för invandrarkvinnor

Det har varit en enorm immigration de senaste åren. Sverige har alltid varit ett populärt val bland de som söker arbete eller asyl. Här har du chansen att göra något med ditt liv. Men det tar tid att lära sig språket och att förstå hur samhället fungerar. Även om du är villig att kasta dig rätt in i livet som svensk så är det mycket nytt. Allting fungerar inte som du är van vid och det kan skapa en viss stress. Speciellt då i en situation som redan är fylld av ängslan och fysiska problem.

En graviditet kan vara jobbig, även om allting går bra. Det är inte så lätt att gå omkring med en 10 kilos vikt på magen, och många lägger på sig ännu mer. Samtidigt så kanske du går i skolan eller jobbar, är orolig för familjen som inte kom iväg från hemlandet. I många länder har man en stark familjestruktur och även ett ansvar för sina grannar. En gravid kvinna får hjälp på ett helt annat sätt än i Sverige. Därför kan en doula vara en utmärkt hjälp för invandrarkvinnor som ofta känner sig ensamma och förvirrade. I den här artikeln i Expressen kan du läsa om doulor som talar olika språk. 

Bara det att du har en annan kvinna vid din sida som talar ditt språk kan göra underverk. Helst då något som fött barn i Sverige och vet hur det fungerar. I många länder har du en läkare närvarande genom hela graviditeten och födseln. Att som en del upplever bara ha en sköterska, om än en väl utbildad barnmorska, kan öka på stressen. Det är inte alla som är vana vid att undersökas av en man. Eller så är det inte en del av kulturen att deras egen man deltar i förlossningen, och så vidare. Med en doula har du allt det där stödet och någon som kan förklara vad som händer. 

1741-3

Hjälp under graviditeten

Alla kvinnor behöver någon form av hjälp eller stöd under graviditeten. Hur många barn du än har så är det en stor omställning för både din kropp och sinne. Och har du redan flera andra barn så kan du behöva extra hjälp för att hinna vila och ta hand om dig själv. Det är sant att det är naturligt att få barn, men det innebär inte att det blir lättare för dig. Någon form av nätverk av familj eller vänner kan göra en stor skillnad. 

Alla behöver stöd under graviditeten. Du kan läsa mer om en speciell person i den här artikeln I Sydsvenskan. För det är inte alltid som dina nära och kära kan ställa upp på dig hela tiden. De kanske passar barnen eller hjälper dig städa huset. Men när det kommer till läkarbesök och förlossning kan det vara bra med en mer specifik hjälp. Som en doula till exempel. Hon kan ge dig råd om bra kurser och hur du förbereder dig inför födseln. Tillsammans kan ni lägga upp en plan på hur du skulle vilja uppleva förlossningen. Något kan alltid hända som ändrar på planerna men så långt det är möjligt kan du själv skapa den atmosfär du vill ha. 

Doulan kan vara där under förlossningen och påminna dig om allt du lärt på kurserna. För många kvinnor säger att så fort den första sammandragningen skär genom kroppen så töms hjärnan på allt förnuft och resonemang. Du vill bara att det ska vara över så snabbt som möjligt. Att du ha en liten röst som viskar hur du ska andas och utnyttja dina inre resurser kan vara guld värt. 

Rätten till en stabil och lugn graviditet

Det spelar ingen roll hur glad du är över en graviditet. De förändringar som din kropp och sinne går igenom är enorma, och du behöver lite hjälp och stöd. Ännu större anledning om du kanske inte planerat graviditeten eller den kommer vid en oläglig tidpunkt. Ju lugnare och mer stabil du kan vara under hela processen desto bättre är det för både dig och barnet. Du bör använda den här tiden till att bygga upp dig själv. Om du är redo både fysiskt och mentalt så kommer förlossningen att löpa smidigare.

För det mesta gör det ont att föda barn. Det är jobbigt att behöva kissa varannan minut de sista veckorna av graviditeten. Din kropp känns som den är helt utanför din kontroll. Men allt detta kan underlättas av att ha någon som stöder dig, förutom din partner.