Kan datorn ge dig kunskap

När folk frågar om datorn kan ge dig kunskap, så är det oftast så att alla med en gång svarar ett rungande ja. Om det verkligen ska tas ned till grunden finns det ingen dator som kan ge dig kunskap. Det är alltid du som söker efter den kunskap du vill ha när det gäller datorer, och även du som ger datorn allt den behöver för att vara ett funktionellt redskap. Från början är din dator bara ett tomt skal av elektroniska kretsar, som du måste fylla med de program och system som gör den till ett verkligt effektivt redskap för att finna information, kunskap och kunna utföra det du önskar att den ska kunna göra.

Nu är det ju så att alla inte tänker i dessa banor och på denna grundläggande nivå. Det hela handlar då redan där om kunskaper och utbildning, som kunde ha gjort att du ser din dator som det verktyg den är och inte en vällande kunskapskälla. Den kunskap du söker kommer att finnas på Internet, och med hjälp av datorn, mobilen eller surfplattan får du ett effektivt redskap att finna det du söker. När vi nu har utrett det och kommit till detta steg, kan vi faktiskt i vardagsspråk säga att alla dina elektroniska enheter som kan kopplas upp mot Internet har en förmåga att kunna ge dig kunskaper och utbildning när de används på rätt sätt.

Det är dock inte så att all den information som du finner på Internet går att lita på. Här gäller det att vara vaken och källkritisk. Detta är speciellt när det gäller information från olika företagdownload (70) samt alla de nyheter som gärna vinklas åt alla möjliga håll beroende på den ”opolitiska” ställning som den tidning eller nyhetsbyrå som du finner informationen i har. Här kommer det alltid att bli en medelväg för att finna den verkliga sanningen.

Nu finns det även mycket bra och riktiga media som kan nås via en dator och Internet. Här handlar det då mycket om Wikipedia, som faktiskt trots att den skrivs fritt av massor av personer verkligen innehåller mycket pålitligt information i det flesta fall. Detta är nu bara en av alla de olika platser som du kan finna bra information på. Genom din dator kommer du även att finna olika platser på nätet där du kan handla litteratur för utbildning. Många gånger kan den laddas ned i pdf-fil för att läsas på din dator eller surfplatta.