Livet utan redovisning

Det kan låta som en önskedröm att slippa bokföra och redovisa varje liten krona. Du kan bara jobba på i lugn och ro. Men om du tänker efter lite grand så inser du snabbt att bokföring inte är något ont. Det är i stället ett sätt att ha kontroll. Naturligtvis vill staten kunna kontrollera dig. Men även du själv tjänar på att veta hur ditt företag mår.

Ingen kan slänga ut pengar till höger och vänster som de vill. Alla har en budget och en plan, eller borde i alla fall ha det. För om du har koll på dina resurser är det lättare att utnyttja dem fullt ut. Du förlorar ingenting på att bokföra och redovisa på rätt sätt. Tvärtom kan du spara in pengar genom att du slipper straffavgifter.

Ta hjälp av någon som vet

Nu är det inte så lätt med siffror och ekonomi. Det finns en anledning till varför stora företag har en hel avdelning som sysslar med de här sakerna. För att inte glömma alla rådgivare och advokater som också är inblandade. Men det här är naturligtvis inte fallet med en helt vanlig verksamhet som inte alls är så stor. Du bör alltid ha koll på din bokföring.

De brukar i stället lägga ut sin bokföring till en utomstående firma. Outsourca som det heter så fint. Vilket troligtvis är ett av dina bästa val. För här får du experter, ibland flera stycken, som kan ta hand om din ekonomi. Ni skriver ett kontrakt som de måste hålla, och du har inga andra måsten. Det är klart att du förväntas samarbeta, men du slipper göra själva jobbet. Få bra tips och råd från Saldoredo.

Var försiktig med pengarna

Tanken är att du själv ska ha kontroll över din firma. Det är klart att staten också vill ha sin del, framför allt alla skatter och avgifter som du är skyldig att betala. Men koncentrera dig på att läsa av rapporterna för dig själv. Lär dig förstå vad siffrorna innebär så att du har full kontroll över vad som händer på företaget. Då har du en bättre chans att lyckas. Bokföringen kan få dig på fall.

Med andra ord är det en helt naturlig del av att driva en verksamhet. Du måste hålla ett öga på allt som kommer in, men även vad du lägger ut. Den där så viktiga balansen som gör att du tjänar på att driva eget.